Dysfagi - opsporing, udredning, ernæring og intensivpleje
Dysfagi kan være en komplikation til mange forskellige sygdomme og skader i nervesystemet. Det kan være mekaniske, motoriske og fysiologiske ændringer i mund og svælg, aldersbetingede forandringer og multimorbiditet.
Det forårsager nedsat livskvalitet hos den enkelte, og forårsager øget indlæggelsestid.
Forskellige komplikationer kan være uplanlagt vægttab, dehydrering, lungebetændelse, flere og længerevarende indlæggelser, nedsat interesse for måltidet og nedsat socialt samvær i forbindelse med måltider.
Dysfagi kan optræde fra let til svær dysfagi.
På en intensiv afdeling er fokus på ekstubation (fjernelse af tracheostomikanyle) en udfordring ved dysfagi.
Formålet med indsats af dysfagibehandling er at øge patientsikkerheden, sikre ernæringstilstanden, nedsætte indlæggelsestiden, undgå silent aspiration med pneumonier til følge samt social isolation.
Hvad får du med dig hjem?
- Viden om centrale dele for opsporing, behandling og forebyggelse af øvre dysfagi
- Træning af spiseaktiviteter og måltidsassistance herunder
- siddestilling og omgivelsernes betydning for måltidet
- Viden om madens og væskens konsistens
- Parenteral ernæring som alternativ næring for patienten med dysfagi
- Vigtigheden af god mundhygiejne for dysfagipatienter
- Undersøgelser for dysfagi samt behandling af dysfagi på en intensiv afdeling
Hvem henvender kurset sig til
Uddannet plejepersonale i Fredericia, Middelfart, Kolding, Vejle, Vejen og Billund kommuner, samt uddannet plejepersonale på Sygehus Lillebælt og Psykiatrien i Region Syddanmark.
Undervisere
Intensivsygeplejerske Heidl Mogensen, Intensivafdelingen, Vejle Sygehus
Klinisk diætist Maria Jørgensen, Middelfart Kommune
Ergoterapeut Anne Adler Green, Billund Kommune